Wetsvoorstel "Doorwerken na AOW"
Het wordt voor werkgevers definitief aantrekkelijker om met ingang van volgend jaar AOW’ers in dienst te houden of te nemen. De Eerste Kamer heeft op 29 september jl. ingestemd met het wetsvoorstel “Doorwerken na AOW”.
In concreto betekent dit het navolgende:
- De opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst zal één maand bedragen.
- Voor werkgevers geldt geen verplichting om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om het aantal uren uit te breiden.
- Om te voorkomen dat AOW’ers jongeren zullen verdringen op de arbeidsmarkt komen ook AOW’ers in de publieke sector als eerste in aanmerking voor ontslag in geval van een reorganisatie. Dit geldt al in de private sector.
- Verder krijgen AOW’ers (net als andere werknemers) recht op tenminste het minimumloon (en als er een CAO van toepassing is het CAO-loon).
Opzegging met brief
Op grond van de wet Werk en Zekerheid (WWZ) geldt met ingang van 1 juli 2015 al dat als een arbeidsovereenkomst na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd wordt voortgezet (en er geen sprake is van een zogenaamd pensioenontslagbeding) de arbeidsovereenkomst na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd gewoon via een brief met inachtneming van de opzegtermijn kan worden opgezegd. Het vragen van een ontslagvergunning aan het UWV of het voeren van een ontbindingsprocedure via de kantonrechter is dus niet nodig. Ook de transitievergoeding is niet verschuldigd door de werkgever.
Artikel van mr. Marie-Chantal Beliën-van Oss
Dit artikel d.d. 1-10-2015 is van algemene aard, en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met mr. Marie-Chantal Beliën-van Oss, werkzaam bij de afdeling Arbeidsrecht van advocatenkantoor EBH-Elshof.
Advocatenkantoor EBH-Elshof heeft vestigingen in Naaldwijk en Delft.
www.ebh-elshof.nl.