Terug

Artikel van mr. P.A. van Enckevort: ontslag op staande voet, weg baan, weg uitkering

Aanvechten van ontslag op staande voet

De vakkenvuller die een rol drop in zijn broekzak stopt, de heftruckchauffeur die met een borrel teveel op achter het stuur klimt, de barman die structureel een half uur te laat op het werk komt: allemaal zouden ze op staande voet ontslagen kunnen worden. Het is zonder meer de meest vervelende vorm van ontslag, de werknemer verliest behalve zijn baan ook in een klap alle uitkeringsrechten. Geen wonder dus dat een ontslag op staande voet bijna altijd wordt aangevochten.

Redenen voor ontslag op staande voet

Wanneer mag een baas zijn werknemer op staande voet - dus met directe ingang - ontslaan? De artikelen 7:677 tot en met 6:679 van het Burgerlijk Wetboek geven aanknopingspunten. Belangrijkste grondslag: er moet sprake zijn van een dringende reden. Een vrije algemene term, die in de loop der jaren in de rechtspraak verder is uitgekristalliseerd. Inmiddels gelden er zeven gangbare ‘dringende redenen’, te zien in onderstaande lijst. Let op, dit is geen uitputtende lijst!

  • De werknemer is voortdurend dronken op het werk.
  • De werknemer pleegt diefstal of een ander misdrijf jegens de werkgever.
  • De werknemer is gewelddadig op het werk.
  • De werknemer pleegt (een poging tot) ontucht op het werk.
  • Er is sprake van een roekeloze gevaarzetting door de werknemer waarmee eigendommen of mensenlevens in gevaar worden gebracht.
  • De werknemer weigert hardnekkig om redelijke opdrachten van de werkgever uit te voeren.
  • De werknemer blijkt de benodigde diploma's niet te hebben, of heeft fraude of valsheid in geschrifte gepleegd om in dienst te worden genomen.

Werkgever moet onmiddellijk dringende reden melden

Wanneer een werkgever meent dat er een dringende reden voor ontslag bestaat, moet hij deze onmiddellijk mededelen aan de werknemer. Dat is een harde eis: wanneer een baas ziet hoe iemand van het personeel een greep in de kas doet, kan hij deze niet pas een week later op staande voet ontslaan. Ongeacht dat de grondslag er evident wél is. Met dit vereiste hoopt de wetgever onnodige onzekerheid en onduidelijkheid bij personeel te voorkomen.

Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen

Een ontslag op staande voet is behoorlijk ingrijpend. Niet alleen verliest een werknemer van de een op de andere dag zijn baan, ook komen alle opgebouwde WW-rechten te vervallen. Wat resteert is een beroep op een bijstandsuitkering, die vaak ook nog eens gepaard gaat met een strafmaatregel.

Onderneem snel actie

Het verdient dus de aanbeveling om direct na een ontslag op staande voet - en ieder geval binnen de wettelijke termijn van twee maanden - actie te ondernemen. Zelfs als een terugkeer naar de voormalige werkgever niet langer tot de mogelijkheden behoort, zijn juridische stappen vaak zinvol. Zo is het in veel gevallen mogelijk om met de voormalig werkgever tot een beëindigingovereenkomst te komen, ter vervanging voor het ontslag op staande voet. Groot voordeel hiervan is dat het UWV niet langer uitgaat van verwijtbare werkloosheid, waarmee alsnog een recht op een WW-uitkering bestaat.

Bent u op staande voet ontslagen? Neem dan contact met ons kantoor op, wij helpen u graag verder.

Artikel van advocaat mr. P.A. van Enckevort

Dit artikel is geschreven door advocaat mr. P.A. van Enckevort van advocatenkantoor Het Wetshuys advocaten en mediators. Dit artikel is van algemene aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

http://www.hetwetshuys.nl

Dagelijks kunt u tussen 15.00 uur en 16.30 uurzonder afspraak terecht op ons gratis spreekuur in Venlo.

Openingstijden
Het kantoor in Venlo is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur. Bezoek in Venray vindt plaats op afspraak.
Spreekuur
Op maandag t/m vrijdag van 15.00 uur tot 16.30 uur is er een gratis spreekuur op ons kantoor in Venlo. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken voor een eerste gratis kennismakingsgesprek in Venlo of Venray. 
 
Venlo
Telefoon: 077-356 11 00
Venray
Telefoon: 0478-588 277

Verstuur uw juridische vraag anoniem aan 180 aangesloten advocaten

Stap 1 van 2

Ik ben
100% anoniem
  • S. Bhulai
  • D.M. van Daalen WERK advocatuur Hilversum
  • P. Bollema BK & R advocaten mediation LEEUWARDEN
  • L. Nix Spuistraat 10 Advocaten Amsterdam
  • M.H.W. Franssen Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • Paul Homan
  • M. Windt Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • drs. M. Hoogendoorn Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • W.P.A. Vos Advocatenkantoor Vos Amsterdam
  • O.C. Bondam Bondam Advocatenpraktijk Voorschoten