Terug

Artikel van mr. S. Smeets: Een abonnement voor altijd?

Duurovereenkomst

De krant die elke morgen op de deurmat ligt, een telefoonabonnement, de mogelijkheid om thuis te internetten: het zijn allemaal overeenkomsten voor de lange termijn. Hoe lang?

 

 

 

 

Hoe lang zit men aan een abonnement vast?

 

Dat ligt eraan. Om te voorkomen dat u niet voor altijd aan een abonnement gebonden zit, heeft de wetgever grenzen gesteld aan de duurovereenkomst.

 
 
 

 

 

 

 

Abonnementen van kranten en tijdschriften

In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten duurovereenkomsten. Voor een abonnement op een krant of tijdschrift spreekt u met de uitgever in de regel een bepaalde, afgebakende tijd af. Zo kunt u zich bijvoorbeeld voor twee jaar op de Volkskrant abonneren. Voor een vast bedrag per maand (uw prestatie) ontvangt u dagelijks de krant (de prestatie van de Volkskrant). Tussentijds opzeggen is – enkele uitzonderingen daargelaten – niet mogelijk. Ook als u bent uitgekeken op de krant dient u de afgesproken periode van twee jaar uit te zitten.

Hoewel na die tijd de prestaties van beide partijen komen te vervallen, kan de Volkskrant uw abonnement voor maximaal drie maanden stilzwijgend verlengen. Zolang u de krant ontvangt, bent u verplicht hiervoor te betalen. De uitgever mag in de periode een opzegtermijn van maximaal één maand hanteren. Ten slotte dient het de vermelding dat proefabonnementen nooit stilzwijgend mogen verlengd. Na de afgesproken proefperiode stopt het abonnement vanzelf.

Natuurlijk kunt u na de eerste abonnementsperiode ook afspreken met de uitgever om een contract voor onbepaalde tijd aan te gaan. U heeft dan een opzegtermijn van één maand.

 

Abonnementen van telefoon, internet, televisie

Anders ligt het bij een abonnement voor televisie, internet of telefoon. Die sluit u in beginsel bijna altijd voor een periode van één of twee jaar. Als u na deze periode niet uitdrukkelijk opzegt, wordt de duurovereenkomst automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Anders dan bij een krant of tijdschrift is uw toestemming daarvoor niet vereist. Dat betekent overigens niet dat u voor altijd aan het abonnement vastzit, na die één of twee jaar geldt altijd een opzegtermijn van een maand. Dat is een harde eis, waarvan de aanbieder van de dienst niet mag afwijken. Overigens is ook bij deze vorm van duurovereenkomst in de eerste periode tussentijdse opzegging niet mogelijk.

 
 
 
 

 

 

 

 

Vraag over abonnement

Heeft u vragen over uw abonnement, of wilt u deze opzeggen? Neem dan vrijblijvend contact op met mr. S. (Sien) Smeets van Het Wetshuys advocaten. http://www.hetwetshuys.nl Of stuur een e-mail aan advocaten@hetwetshuys.nl

 
 
 
 

 

 

 

 

Advocaat mr. S. Smeets van Het Wetshuys advocaten en mediators

Ieder mens heeft een verhaal. Wij luisteren zonder oordeel en denken professioneel met u mee. Door onze jarenlange ervaring en juridische expertise behalen wij voor u het hoogst haalbare resultaat. Daarbij kunt u vertrouwen op ons begrip en daadkrachtig optreden.

Onze advocaten en mediators vinden dat problemen voorkomen moeten worden en conflicten gebaat zijn bij een efficiënte oplossing. Zowel particulieren als ondernemers zijn welkom bij Het Wetshuys voor juridische expertise. Wij hebben voor ieder probleem een gespecialiseerd advocaat, mediator of scheidingsbemiddelaar in huis. Daarnaast bieden onze deskundige mediators een doeltreffende bemiddeling en hebben wij bijzondere aandacht voor het kind.

Het Wetshuys

 

Venlo
Koninginnesingel 30a, telefoon: 077 - 356 11 00

Venray
Keizersveld 50-V, telefoon: 0478 - 588 277

Postadres:
Postbus 708 | 5900 AS Venlo

E-mail:advocaten@hetwetshuys.nl

Spreekuur
Op maandag t/m vrijdag van 15.00 uur tot 16.30 uur is er een gratis spreekuur op ons kantoor in Venlo. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken voor een eerste gratis kennismakingsgesprek in Venlo of Venray.
 
Social media
Linked In Facebook Twitter
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Verstuur uw juridische vraag anoniem aan 180 aangesloten advocaten

Stap 1 van 2

Ik ben
100% anoniem
  • H.M.J. van Boxtel Van Boxtel advocaten Eindhoven
  • L. Nix Spuistraat 10 Advocaten Amsterdam
  • J.M. Ringerwöle - de Jong Ringerwöle Advocatuur Zwolle
  • L.M. Dressel Best Law Advocaten Best
  • M. de Geest
  • R.N. van der Ham Advocaten in de Praktijk Utrecht
  • A.C.M. van Lieshout
  • F.W. Henstra Aelan Advocaten Utrecht
  • R.H. Steensma MKS Advocaten Rotterdam
  • J. 't Hart 't Hart Advocatuur & Mediation Haarlem