Terug

Energiecontracten

Een energiebedrijf mag een consument tot 6 weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen. Brengt het energiebedrijf de opzegvergoeding na deze 6 weken in rekening, dan hoef je dat niet te betalen. 

Aan opzegvergoeding mag maximaal € 50 worden gevraagd aan een consument, in het geval het contract nog korter dan 1,5 jaar had geduurd.

Duurde het contract 1,5 à 2 jaar, dan maximaal € 75. Duurde het contract nog 2 tot 2,5 jaar dan maximaal € 100. En liep het contract vanaf het moment waarop je wilt stoppen nog meer dan 2,5 jaar dan mag er maximaal € 125 aan opzegvergoeding worden gevraagd.

Dit bedrag geldt voor opzegging van gas en voor opzegging van elektriciteit. Als je zowel gas als elektriciteit opzegt bij de energiemaatschappij, mogen ze dus 2 maal de opzegvergoeding bij je in rekening brengen.

In het geval er een te hoge opzegvergoeding in rekening wordt gebracht of wanneer er na 6 weken na de datum van overstap of verhuizing een opzegvergoeding in rekening wordt gebracht, dan kun je daartegen protesteren. Het is altijd een goed idee om eerst even met het energiebedrijf te bellen. Misschien is er een fout gemaakt en kan het meteen gecorrigeerd worden. Vraag dan wel een schriftelijke bevestiging hiervan. Zo niet, protesteer dan met een brief. Klik hier voor een voorbeeldbrief.

ZIE: www.consuwijzer.nl/energie/vergelijken-overstappen/procedure-overstappen

 

Als u er vervolgens niet uit komt met het energiebedrijf, kunt u naar de Geschillencommissie gaan. Dat is een onafhankelijke groep van 3 personen die beslist wie er gelijk heeft. De Stichting Geschillencommissie Consumentenzaken (SGC) behandelt dan uw kwestie. Dit is niet gratis. U moet daarvoor klachtengeld betalen. De website van de SGC is www.degeschillencommissie.nl. De Geschillencommissie is gevestigd te Den Haag.

Klik hier voor een voorbeeldbrief aan de SGC.

Uiteraard kunt u met uw kwestie ook naar de rechter. Klik hier voor het stellen van een vraag aan een gespecialiseerde advocaat. 

Verstuur uw juridische vraag anoniem aan 180 aangesloten advocaten

Stap 1 van 2

Ik ben
100% anoniem
  • S. Bhulai
  • M.H. Schmidt Advocatenkantoor Schmidt Amsterdam
  • J. 't Hart 't Hart Advocatuur & Mediation Haarlem
  • E.T.P. Scheers Scheers Advocatuur Den Haag
  • Y.E. Verkouter Gelijk Advocaten Den Bosch
  • D.I.N. Levinson - Arps LA-Law.NL Middelburg
  • M.R. Ploeger Engels Ploeger advocaten Schagen
  • L.E.Q. Smits van Oyen Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • K. Horstman ECHT advocatuur EPE
  • R.P. van Empel - Bouman Gelijk Advocaten Den Bosch