Terug

Internetaankoop

Europese richtlijn

Sinds 13 juni 2014 is de Richtlijn Consumentenrechten van kracht voor alle webwinkels in de Europese Unie (EU). Aan deze Richtlijn moeten webwinkels voldoen. 

In de Richtlijn staan bijvoorbeeld bepalingen over het retourneren van een bestelling. Aan de klant moet een standaard  herroepingsformulier worden aangeboden, zoals dat is opgesteld in de Richtlijn, dat de klant eenvoudig kan gebruiken om de aankoop te herroepen. De klant mag dat formulier gebruiken, maar kan desgewenst natuurlijk ook een brief sturen. In de mail ter bevestiging van de aankoop moet een herroepingsformulier worden aangeboden, en bij het leveren van het product eveneens.

Gevolgen

Het is niet voldoende als de webwinkel een mogelijkheid biedt om een herroepingsformulier aan te klikken. Als de webwinkel zich niet aan deze verplichting houdt, heeft dat gevolgen. De consument heeft dan een herroepingsrecht van 12 maanden, en niet van 14 dagen.

Wettelijke bedenktijd

Een consument heeft een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Aan de consument mag, enkele uitzonderingen daargelaten, niet een kortere termijn dan 14 dagen worden aangegeven. 

Kosten verzending

De kosten van het door de consument retour zenden van het product, komen voor rekening van de webwinkel, als de webwinkel de kosten van retourzending niet heeft aangegeven. Als er voor de consument kosten zijn verbonden aan het retourneren van een product, dan dient de webshop dat dus uitdrukkelijk aan de consument aan te geven.

Doet de webshop dat niet, dan moet de webwinkel de kosten van retourzending dragen. Natuurlijk moet de webshop ook de kosten van een retourzending dragen, als dat zo al is overeengekomen, bijvoorbeeld doordat de webshop het op de website meldt.

Na herroeping

Nadat de consument de aankoop heeft herroepen, heeft hij/zij nog 14 dagen de tijd om het product daadwerkelijk te retourneren. Deze maximale periode van 14 dagen, komt bovenop de maximale periode van 14 dagen om te herroepen. 

Verzendkosten

Een webshop moet de aankoopkosten terug betalen, binnen 14 dagen na de herroeping (dus niet binnen 14 dagen of enige andere termijn na het terugontvangen van het product door de webshop), als deze kan aantonen het product al terug heeft gestuurd.

Als een consument de gehele bestelling retour zendt, dan kunnen de kosten van de retourzending voor rekening van de consument komen, en de kosten van de zending aan de consument komen dan voor rekening van de webshop.

Verstuur uw juridische vraag anoniem aan 180 aangesloten advocaten

Stap 1 van 2

Ik ben
100% anoniem
  • S.W. van Zijll Forsyte Advocaten Rotterdam
  • L.E.Q. Smits van Oyen Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • O.C. Bondam Bondam Advocatenpraktijk Voorschoten
  • M. Windt Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • M.L.M. Bindels Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • L.M. Dressel Best Law Advocaten Best
  • C. Claessens Ludwig Alexander Advocatuur Zeist
  • E.T.P. Scheers Scheers Advocatuur Den Haag
  • P. Bollema BK & R advocaten mediation LEEUWARDEN
  • T. Geerlof Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam