Terug

Snelrecht

Wat is snelrecht?

De naam zegt het al: snelrecht gaat snel. Het is een snelle procedure. Bij toepassing van snelrecht staat een verdachte (als deze in voorlopige hechtenis is) binnen de periode van 3 dagen van de inverzekeringstelling en 14 dagen van de bewaring voor de rechter, ofwel: binnen 17 dagen

Het komt ook voor dat een verdachte direct op het politiebureau een dagvaarding krijgt. Daarin staat waarvoor men vervolgd gaat worden. Daarbij krijgt de verdachte dan, als snelrecht wordt toegepast, ook een schikkingsvoorstel. Dat voorstel kan de verdachte accepteren of niet. Accepteert de verdachte het voorstel, dan is de zaak daarmee afgedaan (als tenminste de opgelegde boete wordt betaald). Als de verdachte het voorstel niet accepteert, dan moet de verdachte alsnog voor de rechter verschijnen. 

Advocaat bij snelrecht?

Als u op het politiebureau een voorstel wordt gedaan (een strafbeschikking), dan heeft de verdachte recht op de bijstand van een advocaat. Doe dat dan ook! Een advocaat kan u adviseren, en u vertellen wat het beste voor u is. 

Er wordt naar verluidt wel eens aan verdachten gemeld: teken maar voor akkoord, dan sta je zo weer buiten. Het duurt anders heel lang, voordat een advocaat hier is. Ook dan dient u zich te realiseren, dat een advocaat er voor u is, om u te adviseren. Het komt voor dat een verdachte een strafbeschikking accepteert, in gevallen waarin een advocaat een vrijspraak voor u had kunnen krijgen. En een strafblad had kunnen voorkomen!

Overleg dus altijd eerst met een advocaat, voordat u een beslissing neemt. Een advocaat is er meestal juist heel snel, en kost u niet in alle gevallen geld. De kosten hangen ten eerste af van de vraag of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Kijk daarvoor op www.rvr.org of bel met de Raad voor Rechtsbijstand. Ten tweede geldt dat een eventueel opgelegde eigen bijdrage in het kader van gefinancierde rechtsbijstand wellicht voor u vergoed wordt door de "bijzondere bijstand". In dat geval kost de eigen bijdrage u niets. Ten derde is het zo dat de kosten van een eigen bijdrage aan u vergoed worden, indien u wordt vrijgesproken voor al hetgeen waarvoor u vervolgd wordt. Zelfs in het geval u een advocaat per uur zou moeten betalen, dan nog is deze kostenpost in de regel de moeite waard. Het kan u veel ellende besparen.   

Verstuur uw juridische vraag anoniem aan 180 aangesloten advocaten

Stap 1 van 2

Ik ben
100% anoniem
  • M. Spek Advocatenkantoor Hoefkade S-GRAVENHAGE
  • D.M. Gijzen Advocatenkantoor Gijzen Heerlen
  • C. Claessens Ludwig Alexander Advocatuur Zeist
  • R.B. Gerretsen Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • S.W. van Zijll Forsyte Advocaten Rotterdam
  • S. Smeets Het Wetshuys Advocaten en Mediators Venlo
  • E.T.P. Scheers Scheers Advocatuur Den Haag
  • P.A. van Enckevort Het Wetshuys Advocaten en Mediators Venlo
  • F.M. Hooijmans Windt Le Grand Leeuwenburgh Rotterdam
  • C.J. Bungay