Stellingen, artikelen en jurisprudentie

23 SEP

Gezamenlijk gezag

Personen- en familierecht

Als een kind wordt geboren uit een huwelijk, hebben de ouders van rechtswege gezamenlijk het ouderlijk gezag.

C.P.M. Engels

Engels advocatenkantoor

Heerhugowaard
14 SEP

Ouderschapsplan

Personen- en familierecht

Sinds de invoering van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding d.d. 1 maart 2009 dienen ouders met kinderen bij echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen, dit met als doel het ouderschap na echtscheiding te bevorderen.

M.H. Schmidt

Advocatenkantoor Schmidt

Amsterdam
8 AUG

Appen en bellen achter het stuur: hoe zit dat nou?

Verkeersrecht

Veilig Verkeer Nederland luidt de noodklok: het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur moet veel zwaarder worden bestraft. In een brandbrief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie stelt de verkeersorganisatie dat ‘een forse strafverhoging’ de enige manier is om het gebruik van smartphones een halt toe te roepen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

S. Smeets

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
22 JUN

Voorwaarden verblijfsvergunning gezin versoepeld

Vreemdelingenrecht

De voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een verblijfsvergunning voor een gezinslid (partner, kinderen) te verkrijgen, zijn versoepeld. Dit heeft te maken met de Europese richtlijn gezinshereniging (2003/86), die regelt in welke gevallen een lidstaat een verblijfsvergunning moet verlenen en mag weigeren.

E.T.P. Scheers

Scheers Advocatuur

Amsterdam
15 JUN

Partneralimentatie: geen oneindige geldkraan

Personen- en familierecht

Het is een punt van discussie bij menig echtscheiding: de alimentatie. Het kan immers zijn dat de scheiding betekent dat één van beide ex-partners zelf niet meer kan voorzien in het levensonderhoud.

A. Hollman

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
18 MAY

Een bedrijfsongeval, wie is aansprakelijk?

Aansprakelijkheidsrecht

Op iedere werkvloer gebeurt wel eens een ongelukje. De schilder die van zijn ladder valt, de schoonmaker die uitglijdt over de net gedweilde vloer. Vaak lopen ze met een sisser af, een enkele keer zijn de gevolgen – en bijkomende medische kosten - helaas toch wat serieuzer. Denk aan een werknemer die wekenlang met een blessure thuis zit, daardoor wellicht inkomsten misloopt en zijn Eigen Risico als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Rijst de vraag: wie is verantwoordelijk voor die gevolgen?

R.M.M. Menting

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
3 MAY

Raad van State stelt vragen aan Europees Hof over verlies Nederlandse nationaliteit

Vreemdelingenrecht

De Raad van State heeft op 19 april 2017 vandaag vragen gesteld aan het Europees Hof over verlies van de Nederlandse nationaliteit.

E.T.P. Scheers

Scheers Advocatuur

Amsterdam
26 APR

Uithuisplaatsing en gezag

Personen- en familierecht

De rechtbank Limburg heeft in deze uitspraak van 3 november 2016 een beslissing genomen over het ouderlijk gezag bij uithuisplaatsing.

C.P.M. Engels

Engels advocatenkantoor

Heerhugowaard
21 APR

Huurders hebben plichten, maar vooral ook rechten

Huurrecht

Dit artikel betreft een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank in 's-Gravenhage over een studentenkamer

R.M.M. Menting

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
7 APR

Zuivere dienstverrichting: boetes “illegaal werk” Wet arbeid vreemdelingen (Wav) vernietigd

Arbeidsrecht

De Raad van State heeft op 5 april 2017 verschillende hoge boetes vernietigd, die waren opgelegd voor werkzaamheden die volgens de Inspectie SZW illegaal waren verricht.

E.T.P. Scheers

Scheers Advocatuur

Amsterdam

In deze artikelen, die grotendeels door advocaten zijn geschreven, vindt u nuttige informatie. Daarmee kunt u uw voordeel doen. Voor particulieren en ondernemers is het behalve interessant ook leerzaam, om meer van een juridisch onderwerp te weten. Soms wordt iets dat men niet begrijpt, juist begrijpelijk, indien men de achtergrond kent, bijvoorbeeld van nieuwe wetgeving.

Door het plaatsen van artikelen kunnen de schrijvers van de artikelen goed laten zien, dat zij deskundig zijn op het terrein dat wordt behandeld. En andere advocaten kunnen uiteraard hun kennis uitbreiden, door de artikelen op een bepaald rechtsgebied te lezen. Hierdoor komt een kennisdeling tot stand, ook tussen advocaten onderling.

Geschreven door

Artikelen geplaatst op JouwAdvocaat.nl worden geschreven door advocaten. U vindt interessante stellingen, artikelen en jurisprudentie.