Stellingen, artikelen en jurisprudentie

15 NOV

Vertrouwen binnen mediation, een groot goed

Arbeidsrecht

Een mediationtraject biedt voor alle betrokken partijen een hoop voordelen. Een gang naar de rechter blijft achterwege, de kosten lopen niet torenhoog op. En, misschien wel het belangrijkste, partijen komen nader tot een ander in plaats van dat een conflict in de rechtszaal verder escaleert.

S. Smeets

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
23 OCT

Nieuw regeerakkoord: van verbod op wraakporno tot een versoepeling van het ontslagrecht

Strafrecht

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is het er toch van gekomen: de politieke partijen VVD, CDA, D’66 en de Christenunie presenteerden vorige week het regeerakkoord met daarin de plannen voor de aankomende jaren. Daarin worden opvallend veel juridische thema’s aangesneden. Wat merkt de gewone burger daarvan en wat zijn de gevolgen voor het recht? De belangrijkste punten op een rij.

R.M.M. Menting

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
16 OCT

Gezamenlijk gezag

Personen- en familierecht

Als er een kind wordt geboren, is er altijd op zijn minst 1 persoon met ouderlijk gezag: de moeder. Dat is zo in de wet geregeld: de moeder heeft van rechtswege, automatisch, ouderlijk gezag. Maar hoe regelt u desgewenst gezamenlijk ouderlijk gezag?

C.P.M. Engels

Engels advocatenkantoor

Heerhugowaard
4 OCT

Rechten en plichten van huurders

Huurrecht

Een opmerkelijk uitspraak van de rechtbank van Den Haag: een 51-jarige man moet na 28 jaar zijn kamer in een studentencomplex in Delft verlaten.

R.M.M. Menting

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
27 SEP

Wel een omgangsregeling maar geen omgang met je kind, vechten tegen de bierkaai?

Personen- en familierecht

Het is een van de meest voorkomende problemen die optreedt na een echtscheiding tussen twee ouders: de naleving van de omgangsregeling met hun beider minderjarige kind(eren).

P.A. van Enckevort

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
23 SEP

Gezamenlijk gezag

Personen- en familierecht

Als een kind wordt geboren uit een huwelijk, hebben de ouders van rechtswege gezamenlijk het ouderlijk gezag.

C.P.M. Engels

Engels advocatenkantoor

Heerhugowaard
14 SEP

Ouderschapsplan

Personen- en familierecht

Sinds de invoering van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding d.d. 1 maart 2009 dienen ouders met kinderen bij echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen, dit met als doel het ouderschap na echtscheiding te bevorderen.

M.H. Schmidt

Advocatenkantoor Schmidt

Amsterdam
8 AUG

Appen en bellen achter het stuur: hoe zit dat nou?

Verkeersrecht

Veilig Verkeer Nederland luidt de noodklok: het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur moet veel zwaarder worden bestraft. In een brandbrief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie stelt de verkeersorganisatie dat ‘een forse strafverhoging’ de enige manier is om het gebruik van smartphones een halt toe te roepen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

S. Smeets

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo
22 JUN

Voorwaarden verblijfsvergunning gezin versoepeld

Vreemdelingenrecht

De voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een verblijfsvergunning voor een gezinslid (partner, kinderen) te verkrijgen, zijn versoepeld. Dit heeft te maken met de Europese richtlijn gezinshereniging (2003/86), die regelt in welke gevallen een lidstaat een verblijfsvergunning moet verlenen en mag weigeren.

E.T.P. Scheers
15 JUN

Partneralimentatie: geen oneindige geldkraan

Personen- en familierecht

Het is een punt van discussie bij menig echtscheiding: de alimentatie. Het kan immers zijn dat de scheiding betekent dat één van beide ex-partners zelf niet meer kan voorzien in het levensonderhoud.

A. Hollman

Het Wetshuys Advocaten en Mediators

Venlo

In deze artikelen, die grotendeels door advocaten zijn geschreven, vindt u nuttige informatie. Daarmee kunt u uw voordeel doen. Voor particulieren en ondernemers is het behalve interessant ook leerzaam, om meer van een juridisch onderwerp te weten. Soms wordt iets dat men niet begrijpt, juist begrijpelijk, indien men de achtergrond kent, bijvoorbeeld van nieuwe wetgeving.

Door het plaatsen van artikelen kunnen de schrijvers van de artikelen goed laten zien, dat zij deskundig zijn op het terrein dat wordt behandeld. En andere advocaten kunnen uiteraard hun kennis uitbreiden, door de artikelen op een bepaald rechtsgebied te lezen. Hierdoor komt een kennisdeling tot stand, ook tussen advocaten onderling.

Geschreven door

Artikelen geplaatst op JouwAdvocaat.nl worden geschreven door advocaten. U vindt interessante stellingen, artikelen en jurisprudentie.