In het Werkingsverdrag van de Europese Unie en de Mededingingswet staat mededingingsrecht vermeld. Er is dus sprake van Nederlands recht (in de Nederlandse wet, zoals de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt) en van Europees recht (in het Werkingsverdrag van de EU).
Er staat ook wetgeving in de Wet Markt en Overheid. Deze wet is een onderdeel van de Mededingingswet, en is op 1 juli 2012 in werking getreden. Sinds 1 juli 2014 geldt deze wet zowel voor bestaande activiteiten als voor nieuwe activiteiten.
Om te voorkomen dat concurrentie wordt vervalst, moeten overheden zich aan bepaalde gedragsregels houden. Deze staan in de Mededingingswet onder gedragsregels markt en overheid. Deze regels betreffen een aanvulling op de Europese mededingingsregels.
Het zijn er 4, te weten
Uitzonderingen op deze regels staan in de Handreiking Wet Markt en Overheid.
Schending van mededingingsrecht leidt vaak tot schade bij ondernemers en consumenten.
De Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kunnen aan ondernemingen boetes opleggen en dwangsommen, als de regels worden overtreden.
De Staat incasseert de boetes en dwangsommen. Ondernemers die schade hebben geleden door oneerlijke concurrentie krijgen die niet vergoed uit deze geinde boetes en dwangsommen.