Waarom moet alimentatie worden geïndexeerd?
In de wet staat dat alimentatie ieder jaar "automatisch" wordt geïndexeerd. Dat geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie.
Het doet er niet toe, of u daadwerkelijk heeft afgesproken om de alimentatie te indexeren. Het is zo, dat het moet, omdat het in de wet staat. Het wordt vaak vergeten, en daar krijgt u in dit artikel een paar tips voor.
U kunt echter met elkaar afspreken, als alimentatieontvanger met alimentatiebetaler, dat er géén indexering zal worden toegepast. Dat kan, en dat mag. In dat geval is sprake van een uitzondering op de regel, en wordt de alimentatie niet geïndexeerd.
Wat maakt het uit, of er wel of niet wordt geïndexeerd?
Het is in de regel niet verstandig voor de alimentatiegerechtigde partij om af te spreken dat er geen indexering zal plaatsvinden, omdat de indexering er niet voor niets is. De indexering is er, om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te kunnen houden. Om de alimentatie gelijke tred te laten houden met de kosten die men heeft, wordt er ieder jaar een indexeringspercentage vastgesteld door de overheid.
Indexeringspercentage voor 2018
Ook voor 2018 is het indexeringspercentage van alimentatie vastgesteld, en het bedraagt 1,5 %.
Hoe bereken ik de indexering?
Wilt u zelf ook zo'n berekening maken? Kijk dan op de website van het LBIO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, te weten http://www.lbio.nl. Voor een berekening klikt u op bit.ly/2ekjnnq
BELANGRIJKE TIPS:
- vindt u het lastig, om aan de andere partij te vragen om de alimentatie te indexeren? Schrijf dan een e-mail. Onderstaand vindt u een voorbeeld, dat u naar eigen inzicht kunt aanpassen aan uw situatie.
- wist u dat u met terugwerkende kracht de indexering kunt opeisen? U kunt maximaal 5 jaar terug rekenen.
- weet u hoeveel u als alimentatieontvanger misloopt, als de alimentatie niet wordt geïndexeerd? Vul het vastgestelde bedrag eens in, op de website van het LBIO, en dan ziet u, hoe snel het oploopt.
- bent u tevreden met de alimentatie? Krijgt u wellicht te weinig? Of betaalt u te veel? Laat uw alimentatie eens narekenen, zodat de huidige situatie het uitgangsunt vormt van de berekening. Alimentatie moet vaker worden aangepast aan een wijziging van omstandigheden, dan u zou denken. Er wordt niet voor niets veel over geprocedeerd.
Vraag een gespecialiseerde advocaat om advies! Deze vindt u uiteraard op JouwAdvocaat. Online kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week gratis een vraag stellen. Wilt u liever even telefonsch overleggen met een advocaat? Stel dan een vraag via de TOGAtelefoon. Deze boekt u ook op de site, bij "vraag stellen".